Rabu, 19 April 2017

Borang Rayuan Permohonan Ke Tingkatan 6 KISAS dan SMAP Labu Tahun 2017

Image result for kolej islam sultan alam shah   Image result for smap labu


Korang berminat tak nak ke tingkatan 6?

Minat?

Minat tak nak masuk ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) atau Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu)?

Mestilah minat kan? Ehem ehem, alhamdulillah ada seorang bekas anak murid saya dapat masuk ke KISAS tahun ini.

Dan, alhamdulillah ada murid saya yang pernah sambung belajar tingkatan 6 di SMAP Labu.

Jadi, atas soalan yang bertalu-talu, hari ini saya update entri tentang permohonan ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu) ini.

Ahad, 2 April 2017

Hadiah Top Komentator Bulan Mac 2017

Yep, tajuk itu betul.

Tak payah gosok mata. Haha!!

Memang tidak diwar-warkan.

Saya saja je nak bagi hadiah.

Hadiahnya ialah berupa sekeping perak/silver cun melecun (edisi terhad) Zodiac Monsters Capricorn.

Untuk tengok dan beli koleksi perak, silver dan dirham saya yang lain, boleh ke entri ini http://akuseorangkaunselor.blogspot.my/2017/03/koleksi-peraksilverdirham-untuk-dijual.html





Isnin, 27 Mac 2017

Bidan Terjun di Majlis Penutupan Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA)


Ingat tak entri pasal program ini? Kalau tak ingat, boleh baca kat sini.

Semalam, ketika sedang duduk berehat, sambil menonton rancangan Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM), saya menerima satu panggilan telefon:

Assalamualaikum cikgu
Waalaikumussalam

Cikgu tengah buat apa?
Tengah tengok tv, ye nak apa?

Cikgu, boleh tak datang majlis penutup Program BISAFA hari ini?
Hah!?? Panggilah orang lain...

Orang lain ada hal cikgu...
Alamak...

Tinggal cikgu je nih
Alaaa, panggil lah orang besar lain, saya nih orang kecik (merujuk kepada jawatan)

Semua tak boleh cikgu
Aiseh, majlis penutup pukul berapa?

Pukul 12.30 tengahari
Sekarang pukul berapa? 

12.15 cikgu
Hah!?? Ko nih Faqih (15 minit je lagi)

Boleh ek cikgu?
Ok, tapi saya tak nak berucap (bidan terjun kan, lagipun ada wakil PPD, kang ada pulak tergagap-gagap)

Terima kasih cikgu.
............................................................
Saya sampai di sekolah dah pukul 12.31 tengahari.

Waktu itu, perasmi Ustaz Ismail (wakil PPD) dah sampai dah. Adoiii.

Jom kita layan gambar sekitar Program BISAFA:




Rabu, 22 Mac 2017

Filem Nil Battey Sannata - Jangan Berhenti Bermimpi

Takde salahnya kalau gagal
Apa yang salah ialah mengaku kalah sebelum mencuba!

Ini adalah petikan Filem Nil Battey Sannata, yang saya tonton minggu lepas secara online.

Jom tengok trailer Filem Nil Battey Sannata:


Filem ini saya tonton secara tak sengaja. Sebenarnya saya tak pernah dengar pun tajuk Filem Nil Battey Sannata ini. Bila baca diskripsi cerita yang agak menarik, saya pun tontonlah.

Yep, memang menarik pun. 

Pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya

Well, kena jugak dengan saya (seorang yang lemah Matematik!)

Ok, sesuai di tonton oleh semua golongan usia.

Nak-nak lagi, bagi lepasan SPM, STPM, dan bagi mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. 

Saya berani jamin, tak rugi tengok Filem Nil Battey Sannata ini!

Selasa, 21 Mac 2017

Koleksi Perak/Silver/Dirham Untuk Dijual

Hari ini saya nak jual koleksi perak, silver atau dirham yang ada dalam simpanan saya.

Kalau nak beli, sila whatapps saya di nombor: 0112 098 2764

1. 1 Dirham silver 999 - 59 tahun kemerdekaan Malaysia (Edisi Terhad)




Harga: RM35 (termasuk pos ekspress) 

2. Ayat 1000 Dinar (Edisi Terhad)

  • 1/8 Dinar (999 emas 0.53g)
  • 1 Dirham (999 perak (2.975g)




Harga: RM251 (termasuk pos ekspress)

3. 1 Dirham KGT (Edisi Hari Raya) silver 999




Harga: RM53 (termasuk pos ekspress)

4. Sasanian Drachma Hormazd IV (Edisi Terhad)
  • 4g silver 999
  • Inspired by King Hormazd IV. 




Harga: RM40 (termasuk pos ekspress)

5. Zodiac Monster Series: Capricorn 999 silver (Edisi Terhad)




Harga: RM37 (termasuk pos ekspress) 

Cantikkan? Sesuai untuk dijadikan sebagai hadiah atau sebagai koleksi.

Berminat nak bukak akaun Public Gold? Klik link di sebelah kanan blog ini.

Whatapps saya 0112 098 2764

Ahad, 19 Mac 2017

Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA) - Bagai Sirih Pulang ke Gagang


Suatu petang pada hari Jumaat, ketika itu saya sedang bergegas untuk pulang, saya terlihat 4 orang bekas anak murid saya berada di pejabat. Rupa-rupanya mereka mahu berjumpa dengan tuan pengetua. Malangnya, pengetua tiada di pejabat, kerana menghadiri mesyuarat.

Salah seorang daripanya (Anwar) ingin menunjukkan beberapa helai kertas kepada saya. Melihatkan kesungguhannya, saya pun layan sahajalah.

Cikgu, kami nak buat satu program di sekolah
Oh, program apa?

Program Fardhu Ain
Oh, bagusnya

Lalu Anwar menunjukkan kertas kerjanya kepada saya.
Ok, bagus, perincikan bahagian bajet ye (bila melihatkan bahagian bajetnya kosong lagi)

So, apakah sasaran korang?
Mula-mula kami target budak-budak sekolah rendah saja cikgu, tapi bila mengenangkan kami nak buat di SMAHMU, takkan tak nak open kat murid sini (SMAHMU), jadi, kami sasarkan juga murid tingkatan 1 dan 2.

Kami akan melibatkan sekolah-sekolah seluruh Jempol 
Saya terdiam (sebab selama saya bekerja, saya belum pernah buat program besar yang melibatkan banyak sekolah). Wah, program besar nih! Hebatnya! 

Cikgu, agak-agak pengetua bagi tak buat kat sini (SMAHMU)?
In syaa allah, saya rasa takde masalah.

Ok, saya doakan semuanya berjalan lancar untuk korang!
Terima kasih cikgu.

Butiran Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA):

Sabtu, 18 Mac 2017

Tahniah Kepada Pelajar SPM 2016

Image result for result

Yep, seperti orang lain, saya pun nervous dan teruja nak mengetahui keputusan SPM 2016.

Keseluruhannya, Negeri Sembilan mencatat keputusan SPM 2016 kedua terbaik di belakang Putrajaya. 

Sekolah saya, SMA Haji Muhamad, mencatat tempat ke-23 terbaik di dalam Negeri Sembilan. 

Baca >> Mohamad Ucap Tahniah kepada Pelajar SPM 2016 Negeri Sembilan

Semua sekolah agama dalam Negeri Sembilan mencatat keputusan yang memberansangkan. (Siapa cakap sekolah agama kelas rendah?)

Abang Sado

Ratu Cantik

Melihatkan kepada keputusan pelajar-pelajar SPM 2016 ini, semua cikgu pastinya memuji. Walaupun ada pelajar yang gagal 4 atau 5 subjek. Kenapa?

Isnin, 13 Mac 2017

Letak Nama Pelanggan Sebagai Introducer Public Gold

Public Gold Marketing Sdn Bhd


Siti Hazreen
Authorised Dealer Public Gold
PG00056447
0112 098 2764

Semalam, ketika saya sedang bersantai-santai menonton cerita omputih bertajuk "It's Complicated" (macam complicatednya hubungan saya dengan lutut saya haha) saya dikejutkan dengan panggilan telefon dari kawan baik saya, Azreen.

Al-kisahnya, suami Azreen (Pian) nak buka akaun Gold Accumulation Program (GAP) Public Gold. Oh! Ini berita baik!!

Pian pun tanya lah, kot-kot dia boleh letak nama Azreen sebagai introducer. Mula-mula saya jawab tak boleh sebab Azreen belum menjadi dealer.

Ahad, 12 Mac 2017

Makanan Tambahan Untuk Sakit Lutut


Okeh, masih bercerita tentang lutut. Kisah lutut sebelum ini boleh dibaca kat sini.

Semalam, lutut saya masih sakit walaupun telah dibekam, telah dituam air panas dan telah di sapu dengan gel herba.

Sesungguhnya sakit lutut ini, telah menjadikan saya tak keruan.

Semalam, Kak Nor telah menelefon saya dan bertanya khabar. (So sweet lah Kak Nor)

Sebenarnya semalam, saya macam nak kena demam, tapi tak jadi demam.

Kak Nor mencadangkan saya agar berjumpa doktor pada hari ini bertanyakan tentang sakit lutut yang saya alami.

Sejujurnya, saya hanya berjumpa doktor untuk sakit biasa seperti demam, selsema, dan batuk. Belum pernah berjumpa dengan doktor tentang masalah sakit lutut.

Oh, ya, saya pernah ke Klinik Bahau tentang sakit di atas tapak kaki, lalu saya ditertawakan oleh doktor itu. Hurmmm. Mungkin ini lah sebabnya saya berat nak berjumpa doktor tentang masalah sakit lutut.

Jadi, pada hari ini, saya berfikir, mungkin klinik tutup sebab hari Ahad, lalu saya ke farmasi di Bahau untuk membeli ubat sakit lutut.

"Ye, ada apa yang boleh saya bantu?"
"Saya sakit lutut"
"Dah berapa lama?"
"Dah sebulan lebih"

Saya terangkan lebih terperinci:

"Saya sakit lutut. Lutut saya tak boleh lipat. Nak bangun duduk sakit. Ada bunyi pulak tu".
"Saya dah bekam, letak minyak angin pun macam tu jugak"

"Okeh, kalau berbunyi itu, tandanya minyak gris lutut dah berkurang. Sekarang ini nak ubat tahan sakit ke makanan tambahan?"

Saya fikir kalau ubat tahan sakit ini sekejap sahaja. Lebih baik ambil makanan tambahan.

"Ambil makanan tambahan lah. Ada cadangan?"

"Ambil glukosa dan minyak ikan atau boleh juga beli pil kalsium, vitamin B"

Sambil orang farmasi keluarkan makanan tambahan letak atas meja.

Sabtu, 11 Mac 2017

Urut Kaki dan Bekam

Image result for urut kaki


Al-kisahnya, semalam sekolah saya didatangi oleh orang yang buat urutan kaki dan bekam.

Sebenarnya, saya memang dah lama nak buat urutan kaki dan bekam. Tapi, sebab saya ini jenis penggeli, saya pendamkan sahaja.

Korang pernah dengar simpul biawak? Atau ular-ular?

Saya tak pasti adakah saya mengalami simpul biawak atau ular-ular. Orang cakap, kalau kena simpul biawak atau ular-ular ini dia akan baik sendiri.

Masalahnya, dah sebulan saya kena! Sakit giler. Jalan berdengkut-dengkut beb!

So, semalam tukang urut dan bekam datang sekolah. Saya pun cubalah urut kaki. Memang geli. Tapi perasaan sakit diurut itu melebihi daripada geli.

Masa urut kaki, Kak Siti (tukang urut) akan beritahu apa sakit kita, contohnya kencing tak lawas ke, selalu sakit kepala ke, dan macam-macam lagi.

Bila melihatkan lutut saya yang bengkak, Kak Siti cadangkan saya berbekam di lutut.

Erkkk, sebenarnya saya seram dengan bekam, walaupun ada hati nak cuba. Seram tengok darah keluar dari badan. Tapi sebabkan saya tak tertahan sakit lutut yang lama, jadi, saya pun setuju sahajalah untuk berbekam.

Ini adalah pertama kali saya berbekam. Bila cup bekam itu disedut ke kulit saya;

Huiiii mak aiii, sakit weh

Ahad, 5 Mac 2017

Ragam Instagram


Okeh, cakap betul-betul berapa akaun Instagram yang korang ada?

Saya pernah ada 3 akaun Instagram. Banyakkan?

Akaun Instagram yang pertama (tak aktif) akaun Instagram private - hanya untuk rakan-rakan rapat. Kebanyakkan saya follow Instagram artis haha!! Jangan cari akaun ini, dah tak aktif ya.

Akaun Instagram yang kedua (aktif). Akaun Instagram yang kedua ini lebih khusus kepada poskad, setem dan seumpama dengannya.

Akaun Instagram yang ketiga (aktif) ialah seperti gambar diatas.

Tengoklah bilangan akaun Instagram yang saya follow tu. Tergelak kejap.

Jom kita analisis, siapakah yang kita follow di Instagram? Antara yang saya follow:

Sabtu, 4 Mac 2017

Cara Pindahkan Astro Ke Tempat Baharu

Image result for astro


Ok, saya memang tak nak langgan Astro dah.

Tapi, kesian pulak kat keluarga saya, kang tercengak-cengak takde TV. Eh, korang faham tak tercengak-cengak tu? Pasang Astro, bukan nak tengok sangat saluran Astro tu, tapi yang ditengoknya ialah TV3.

Ini adalah kali pertama Astro saya berpindah. Saya tak tahu macam mana caranya. Saya pun tanyalah pada orang-orang yang telah berjaya pindahkan Astro.

Ok, ini ialah cara pindahkan Astro ke tempat baharu:
1. Telefon Astro di talian 03-9543 3838
2. Astro akan tanya alamat lama dan alamat tempat baharu
3. Astro akan beri no.aduan (catat nombor aduan ini)
4. Siap!

Tiada bayaran pindahkan Astro ke tempat baharu ye.

Saya telefon Astro hari Rabu. Tup-tup hari ini sampai jurutekniknya (3 hari maaa). Nasib baik saya ada di rumah.

Juruteknik akan cabut piring Astro di tempat lama, dan akan di pasangkan di tempat baharu. Bila saya tengok dia turun naik tangga tanggalkan dan pasang balik piring Astro, saya tanya dia.

"Astro kata takde bayaran perpindahan ke tempat baharu"
"Ya, you tak payah bayar upah saya, you bayar kabel sahaja, sebab kabel lama you dah tak elok"
"Oh, berapa harga kabel?"
"RM70"

Gulp, gulp!! RM70 weh!!

Rabu, 1 Mac 2017

Pengambilan Pelajar Baharu Program Diploma Tahfiz al-Quran Darul Quran JAKIM 2017

Image result for darul quran
Darul Quran JAKIM mempelawa calon-calon yang berkelayakan untuk memohon program Diploma Tahfiz al-Quran. Program ini mendapat pengiktirafan Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia (JPA).

Syarat-syarat kelayakan memohon:
1. berumur tidak lebih 21 tahun dan belum berkahwin
2. lulus SPM dengan syarat minimum Gred C dalam mata pelajaran berikut:
a. Bahasa Melayu
b. Bahasa Arab
c. Pendidikan al-Quran dan as-Sunnah/Pendidikan Syariah Islamiah
d. lulus Bahasa Inggeris dan
e. lulus temuduga

atau
kelulusan yang diiktiraf dan setaraf dengan SPM

Calon-calon yang sedang mengikuti pengajian Diploma Tahfiz al-Quran JAKIM di mana-mana institusi Tahfiz al-Quran, adalah tidak layak memohon.

Cara memohon:
Permohonan secara online di sini atau www.islam.gov.my

Tarikh tutup:
7 hari selepas keputusan SPM diumumkan

Maklumat lanjut:
Telefon: 03-60635333 / 5349/ 5323/ 5374
Faks: 03-60645497 / 03-60642936

Khamis, 23 Februari 2017

MEMO

Image result for memo
Salam,

Mungkin ini entri paling pendek. 

Nak beritahu bahawasanya saya ada hal penting.

Itu sebab lama tak update.

Terima kasih yang sudi singgah membaca.

May ALLAH bless us. Amin.

Rabu, 8 Februari 2017

Hadiah dari Jari Manis


Banyak 'nice thing' yang terjadi hari Khamis minggu lepas. Selain daripada dapat poskad dari India, boleh baca di sini, saya juga dapat hadiah dari Jari Manis

Sebenarnya, ini adalah kali pertama saya dapat hadiah daripada blogger haha!!

Teruja!

Tengok gambar kat atas tu. Cantikkan.

Besor giler fridge magnet tu! Hampir menutupi tapak tangan saya!

Siap dapat hadiah key-chain Singapura pulak tu.

China saya belum jejak lagi. Ntah bila agaknya.

So sweet lah you sis Jari Manis. Sama dengan nama ahaks! Terima kasih!

Ok, hadiah sis Jari Manis saya dah masukkan ke dalam tong pos semalam. Harap sampai dengan selamat pada hari Jumaat. Insyaa Allah.

p/s: segan plak kita tulis nota atas kertas buku tulis je.

Isnin, 6 Februari 2017

Poskad Dari India

poskad, India

Korang pernah terima poskad? Mesti pernah kan? Saya selalu jugak dapat poskad, sebab masuk www.postcrossing.com

Khamis minggu lepas (02 Feb 2017) saya terima sekeping poskad. Saya belek-belek. (Eh, ini bukan dari kawan-kawan postcrossing.com, sebab tiada nombor ID poskad)

poskad, india

Hurmmm, adakah ini dari Shah Rukh Khan? Aamir Khan? ke Salman Khan nih?? (haha, perasan)

Haaa, baru saya teringat, sis Nadhirah Babji ada post kat Instagram dia hari tu, offer poskad percuma. Saya pun cuba lah mintak satu. Dapat sehhh. Hehe

Susah sebenarnya, nak terima poskad percuma ni. Saya pernah minta satu poskad dulu kat tuuuut sampai sekarang tak muncul-muncul. Agaknya terselit kat dalam tong pos kot. Haha. Nevermind

Jumaat, 3 Februari 2017

Cara Beli Emas Public Gold Melalui Akaun GAP Kali Pertama

Image result for public gold

Siti Hazreen
Authorised Dealer Public Gold
PG00056447
0112 098 2764

Assalamualaikum dan hai semua.

Dah masuk bulan Febuari 2017 dah oiii!

Yeahh!! Pastinya hari ini semua dah tahu tentang pulangan Tabung Haji. Osem kan?

Apa kata tukarkan kepada emas sedikit ^__^

Ok, itu mukadimah. Hehe

Baiklah, di sini, saya kongsikan cara beli emas Public Gold melalui akaun GAP kali pertama.

~Terima kasih kepada Mentor saya En. Zulkifli Shafie~

Sesiapa yang dah daftar kat laman web Public Gold dan nak mula beli emas kali pertama menggunakan akaun Gold Accumulation Program (GAP) boleh ikut langkah-langkah ini:

1. Masukkan duit 
- Masukkan duit ke akaun Public Gold mengikut harga per gram di www.publicgold.com.my. Kalau hari ini RM189 1gram

- No. akaun 5571 3923 8048 (Maybank) - Public Gold Marketing Sdn. Bhd.

(Harga disemak sehari sekali jam 12.00 malam)

2. Whatsapp Maklumat
- Whatsapp maklumat ke 017-4866 916 (no. telefon Public Gold bahagian GAP), taip butiran ini:
  • nama penuh
  • no. IC
  • no. telefon
  • email
  • Jumlah yang di bank in
  • tarikh di bank in
  • masa bank in
  • introducer: PG00056447 Siti Hazreen
(Attachkan sekali slip bayaran untuk Public Gold sahkan bayaran. Slip bayaran tu kena simpan baik-baik untuk rujukan masa hadapan)

Khamis, 2 Februari 2017

Design Your Own Program (DYOP)


Hari ini saya ada program di Kolej Kemahiran Tinggi MARA (KKTM) Rembau.

Dapatlah 'surat layang' seperti dalam gambar.

Saya pernah mengikuti kursus yang dianjurkan oleh En. Mohd Shariman ini. Tapi bukan kursus yang ini, kursus lain. Saya rasa berbaloi lah.

Ok lah, sesiapa yang berminat boleh tengok butiran di atas.

"Ilmu perlu dicari dan dipraktikkan"

p/s: saya tidak bertanggungjawab kalau anda rasa tidak berbaloi
p/s: saya tidak dibayar untuk info ini

Selasa, 24 Januari 2017

Tahniah Pelajar Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2016 dan Permohonan ke Timur Tengah 2017

 

Pagi tadi, ketika Bahau hujan tanpa henti, hadirlah 2 orang bekas anak murid saya, yang telah melanjutkan pengajian dalam Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) di Maahad Ahmadi Gemencheh pada tahun 2016. 

Baru-baru ini kan dah keluar keputusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2016. Keputusannya gempak giler weh!! Sorang tu dapat Mumtaz, sorang lagi Jayyid Jiddan. Haaa!

Selalunya lah, lulusan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ini tak lari daripada sambung belajar ke timur tengah (Jordan, Mesir dan Morocco).

Seorang bekas anak murid saya sekarang ini berada di Jordan, seorang lagi di Morocco. Insyaa Allah, kedua-dua mereka ini pula akan menuruti 2 orang kakak senior mereka.

Apa yang best nya pasal Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) ini? Belajar hanya 10 bulan maaa, dan berpeluang melanjutkan pelajaran ke Timur Tengah. Best kan? 

Klik sini untuk permohonan ke Timur Tengah. Sila uruskan dengan segera ya.

Tapi, sepertimana yang telah dikongsikan oleh mereka berdua semasa Program Perkongsian Pengalaman bersama murid-murid tingkatan 5 tahun lepas;

belajar Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM);

tak pernah kering air mata, 

tak cukup tidur, dan 

kerapkali tertidur bersama buku nota. 

~STRESS~

Well, sesuatu yang manis itu tentunya tidak datang bergolek!

Tentunya bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.



Hai lah Tengku dan Akma, saya tengok korang ni, dari tingkatan 1 sampai dah lepas STAM. Terasa tua bebenor dah diri ini. Ehem-ehem, lebih tinggi dari saya woooo!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...