Ahad, 13 Ogos 2017

Menghadiri Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold

Siti Hazreen
Dealer Public Gold
PG00056447
0112 098 2764

Hai dan Assalamualaikum semua

Semalam saya mempunyai 2 pilihan untuk mengisi hari saya:

  1. Menghadiri Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold di Senawang, atau
  2. Menghadiri seminar hartanah di KL dengan bayaran kalau tak silap Rm100++

Hari Jumaat malam, saya memutuskan untuk ke Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold di Senawang.

Saya memang minat seminar hartanah, cuma KL itu jauh sikit. Bayaran bukanlah masalah bagi saya. In syaa Allah lain kali saya ke seminar hartanah pula.


public gold, pg mall, cabutan bertuah, lucky draw

Saya daftar di Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold. Tengoklah nombor cabutan bertuah saya itu. Nombor 1 ok. Sebab saya orang pertama yang mendaftar di sana pada hari kejadian. Hehe

Dapat juga Voucher membeli-belah di PG Mall. Siapa nak bagi kan??

Ada lagi...


aurora italia, public gold, katalog
Katalog terbaharu Aurora Italia untuk cuci mata hehe

Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold kali ini akan disampaikan oleh Mahaguru En. Syukor Hashim, mentor yang terkenal dalam emas.

public gold, emas, seminar bop, seminar, seminar public gold

Inilah En. Syukor Hashim Mahaguru Emas

Seminar Percuma Business Opportunity Presentation (BOP) Public Gold ini turut dihadiri oleh 2 orang cikgu sekolah saya yang mana turut teruja untuk melihat secara "live" En. Syukor Hashim. 

Jumaat, 11 Ogos 2017

Rancangan Ted Talks dan Buku Ted Talks - The Official Ted Guide To Public Speaking

Assalamualaikum, hai korang...

Sebenarnya saya baru balik dari menghadiri rumah terbuka. Iya, rumah terbuka. Baru lepas makan, mengantuk tapi bersemangat nak taip pasal Ted Talks.

Pernah dengar pasal Rancangan Ted Talks?

Video kat bawah ini adalah salah satu daripada Rancangan Ted Talks yang saya suka.

Menangis weh...menyentuh hati dan sanubari (ok, saya bukan drama queen) 

Saya rasa semua guru, perlu tengok video ini

Saya tak ingat macammana saya boleh terklik nak tengok Ted Talks ketika kali pertama. Hurmmm, mungkin sebab saya minat tajuk pendidikan kot

Ted Talks ini sangat menarik. Pengucapan awam.

Berdiri kat tengah-tengah

Suasana dewan yang gelap dan sunyi

Hanya ada lampu spotlight di suluh kepada yang memberi talk

Serius, kalau saya, memang menggigil habis haha!!

Selain hal-hal pendidikan, saya suka Rancangan Ted Talks ini sebab kisah-kisah yang diceritakan itu dekat dengan kita sebagai manusia.

Contohnya macam video kat bawah ini:

Isnin, 7 Ogos 2017

How Would You Feel - Ed Sheeran

Hai dan Assalamualaikum,

Saya dah lama tak main gitar sejak awal bulan puasa sehingga lah minggu lepas. Lama kan?

Gitar ni tak boleh tinggal lama-lama, nanti kaku jari jemari haha.

So, untuk lagu pertama setelah berehat panjang, saya pilih lagu ini. Ada kord yang susah tapi ada jalan mudah hehe.


Well, saya ditahap beginner, kalau nampak kord Bm tu memang menangis. Kord Bm tu ialah bar chord. Dah lah semua jadi comel-comel belaka.

So, untuk lebih mudah, saya guna tutorial yang dibawah ini untuk main kord Bm.


Tutorial dari Hannah ini pun agak mudah, tapi strumming dia laju sangat, sedangkan lagu ini sentimental gitu.

Jadi, saya hanya ikut cara Hannah mainkan kord Bm sahaja.

Tengoklah video tu, boleh main kord Bm lebih mudah beb!



Selasa, 1 Ogos 2017

Cuci Mata di Showroom Kereta Toyota Altis

Image result for toyota

Assalamualaikum dan hai semua,

Al-kisahnya, siang tadi, saya tolong hantarkan kawan saya ke tempat servis kereta Toyota.

So, kawan saya uruskan keretanya, manakala saya menjamu mata di showroom Toyota

Dalam showroom:

Salesman: Ya, cari apa?
Saya: Altis ada?
Salesman: Ada

Ok, ini bukanlah kali pertama saya masuk showroom ini. Pada awal tahun ini, saya pernah masuk showroom yang sama dengan tshirt, seluar tracksuit dan selipar. Langsung tak dilayannya.

Hari ini pakai baju kurung, dan berkasut tanpa tanda nama, terus layan wehhh!

 Adehh!!

Image result for toyota altis 2017

Saya: Ada promosi ke?
Salesman: Ada rebat RM3000 untuk Altis.
Saya: Oh! (salesman terus membawa saya ke kereta Altis)

Saya: Kereta saya dah habis bayar, tu yang...(tak habis ayat lagi), salesman menghulurkan katalog!

dalam hati saya (amboiii kooo, layanan bukan main baik lagi ye!)

Sebenarnya, saya dah lama mengidam kan kereta  Toyota Camry, tapi sebab Camry mahal sangat, so saya fikir nak ambik Altis.

Salesman membuka satu pintu Altis di bahagian penumpang hadapan. Saya pun jenguk-jenguk lah rekabentuk dalamannya. Dia ada sebut jenis, tapi saya tak ingat. 

Image result for toyota altis 2017

Sabtu, 29 Julai 2017

Emas Public Gold Sebagai Hadiah Hari Guru 2017

Siti Hazreen
Authorised Dealer Public Gold
PG00056447
0112 098 2764

Assalamualaikum, hai semua.

Sekejap je dah hujung bulan. 

Dah ada berapa gram emas?

Hehe saja tanya.

Ok, lah. Hari ini cerita pasal Hari Guru yang lalu.

Ni kira entri peram lah ni. Adoooiii!!

Alhamdulillah, sudah 2 tahun berturut-turut, saya tak payah pening-pening fikirkan hadiah apa untuk diberikan kepada cikgu. (Semua cikgu akan cabut nama cikgu lain sebagai si penerima hadiah pada Majlis Hari Guru).

Alhamdullillah masa Sambutan Hari Guru 2016, tuah Ustazah Muzaida untuk memiliki emas Public Gold 0.5g edisi terhad Hari Raya 2016.

Hendak tengok macam mana rupanya? boleh klik sini.

Pada Hari Guru 2017, Cikgu Fatin pulak memiliki emas Public Gold 0.5g edisi bersama Public Gold dan Pos Malaysia.


Hendak tengok koleksi emas Public Gold bersama Pos Malaysia yang saya miliki? Sila klik sini.

Isnin, 17 Julai 2017

Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di UPSI

Image result for upsi

Assalamualaikum, hai korang!

Lawa tarikh hari ini kan? 17/7/17 ^__^

Saya hendak kongsikan berita baik ini.

Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) ada menawarkan sambung belajar peringkat sarjana semasa cuti sekolah. Haaaa, best ke best?

Mestilah best kan?

Klik sini untuk lihat senarai Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Klik sini untuk melihat iklan Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI).

Ada 2 Program Pengajian Sarjana Semasa Cuti Sekolah di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) yang menarik minat saya iaitu:
1. Sarjana Pendidikan (Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling) Eksekutif
2. Sarjana Pendidikan (Psikologi Pendidikan) Eksekutif Cuti Sekolah

Hurmmmm, mana satu pilihan kalbu?? Jeng Jeng Jeng...

Permohonan di buka sepanjang tahun!!

Untuk maklumat lanjut, sila klik sini.

Selasa, 4 Julai 2017

Sembang Santai

Image result for group counseling

Hi!, mula-mula sekali nak minta maaf andainya paparan di blog ini tidak seperti kebiasaannya.

Tulisan hari ini adalah menggunakan laptop bersaiz kecil molek. Lebih dikenali sebagai Laptop 1Malaysia.

Laptop saya rosak. Saya sedang berusaha memulihkannya. Haha!!

Ok, hari ini nak cerita tentang pertemuan saya dengan sekelompok kecil murid SPM 2017.

Eh kejap, sebenarnya, antara impian saya ialah, sambil borak -borak dengan budak-budak, sambil minum kopi. Agak-agak, ada tak yang sudi derma mesin kopi? Alah, yang tekan, keluar air Milo, tekan je keluar air Nescafe?? Hehe

Pertemuan tadi menjurus kepada keputusan Peperiksaan Pertengahan Tahun 2017.

Masa sembang-sembang itu, saya belek-belek keputusan keseluruhan peperiksaan murid SPM 2017 di tangan saya. Sekarang ini, bukan main senang weh, klik-klik je dah dapat keputusan. Canggih!

So, terkebil-kebil lah budak-budak bila dibacakan keputusan masing-masing.

Tinggal lebih kurang 4 bulan sahaja lagi nak mengambil SPM. Ada yang dah ambil tindakan. Ada yang belum ambil tindakan. Ada yang masih berkhayal.

Jadi, saya mengingatkan semula murid-murid saya tentang intipati penting semasa slot 10 Minit Bersama Kaunselor yang berlaku sebelum cuti Hari Raya Aidilfitri, iaitu:

Rabu, 14 Jun 2017

Penipuan Tunggakan Pinjaman Peribadi (Personal Loan) di Hong Leong Bank

Hong Leong Bank Logo


Hai, sorry dah lama tak mencoret.

Laptop rosak. Huhu

Hari ini ada benda penting nak maklumkan pada korang.

Saya bukan nak mempromosikan pinjaman peribadi atau personal loan ye.

Pada hari Isnin 12/06/2017 dalam pukul 6:20 petang, saya telah dihubungi oleh Hong Leong Bank. Nombornya: 03-76268899.

Kebetulan, pada waktu itu, saya sedang menantikan panggilan telefon (urusan penting).

Jadi, tanpa fikir panjang, saya terus mengambil panggilan telefon tersebut. Perbualan telefonnya lebih kurang begini:

Telefon: (Ada rakaman suara) yang mengatakan ianya adalah dari Hong Leong Bank.

Saya fikir ini mesti nak jual insurans nih. Tapi saya layankan jugak.

Telefon: (rakaman suara) Adalah dimaklumkan bahawa puan telah ada tunggakan pinjaman peribadi (personal loan) di Hong Leong Bank selama 3 bulan.

Saya: Hah??

Telefon: (rakaman suara) Sekiranya anda ingin bercakap dengan pegawai kami, sila tekan butang _______ (saya tak ingat nombor berapa)

Waktu itu saya memang sangat marah. Sebab saya memang tak pernah ada pinjaman peribadi atau personal loan di Hong Leong Bank.

Oleh kerana, saya nakkan kepastian, lalu saya pun tekan butang yang seperti diberitahu oleh mesin suara itu.

Setelah saya disambungkan kepada pegawai yang bertugas:

Lelaki: Puan, puan ada tunggakan 3 bulan pinjaman peribadi (personal loan) di Hong Leong Bank ye. Bila nak bayar ni puan? 

Ahad, 28 Mei 2017

Kursus Pra-Diploma dan Diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM 2017


Image result for ined uitm 

Hai, budak-budak lepasan SPM 2016

Macam mana sekarang?

Dapat universiti mana?

Ehem-ehem, baru kau tahu tinggi rendahnya langit itu...

Ada tak yang menangis dan meraung? 

Rileks lah, dunia belum berakhir

Baik, sebelum saya membebel panjang, ingin saya sampaikan berita baik.

Yeah, berita baik tentang kursus pra-diploma dan diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM bagi tahun 2017

Kursus pra-diploma dan diploma di Kolej-Kolej Bersekutu (KKB) UiTM ada menawarkan insentif yang menarik kepada pelajar yang layak, antaranya:

Isnin, 15 Mei 2017

Hadiah Untuk Mrs. A

Image result for pos ekspress

Entri ini adalah rentetan daripada entri Hadiah Top Komentator Bulan Mac 2017

Ok, dah masuk bulan Mei, hadiah untuk Mrs. A, belum di pos lagi. Aduhhh!!

Saya akui ini kelemahan saya. 

Bila ternampak komen Mrs. A di blog saya hari ini, baru saya teringat saya belum pos hadiah. Ampun ya Mrs. A.

Saya pun godak balik emel saya. Dalam inbox emel saya ada 5000++ emel ya. Jenuh nak belek satu-satu.

Itu yang kadang-kadang terpaksa minta korang emelkan semula kepada saya. Maaf sekali lagi.

Punyalah cuak tadi, manalah emel Mrs. A. 

Takkan nak mintak Mrs. A emelkan buat kali ke-3!!. Malu-malu huhu.

Saya gigihkan jugaklah mencari emelnya. Akhirnya, bertemu jua. Yeahhh!!

Saya dah tulis siap-siap dalam sampul pos ekspress. In syaa allah, esok atau lusa, sampul tu terbang pada Mrs. A.

Maaf ya lambat sangat.

Harap insiden ini tak mematahkan semangat Mrs. A singgah di blog saya ini.

Rabu, 10 Mei 2017

Tips Kejayaan Pasukan Catur

Image result for chess

Hai, sorry sebab sudah lama tak menulis di sini.

Sibuk.

Okeh, itu hanyalah alasan saya.

Sebenarnya, bila dah lama tak menulis, saya telah terbawa-bawa perasaan itu. Inilah jadinya, baru hari ini menulis setelah sekian lama blog ini ditinggalkan. Huhu.

Sekarang ini tengah hujan lebat di Bahau. 

Masa sesuai untuk menulis cerita yang best bagi sayalah. Harap best jugak pada korang yang membaca. Hehe

Ok, saya nak cerita pasal catur.

Sebenarnya, sejak kecil saya sukakan permainan yang menguji minda. Saya suka catur, dam haji, teka silang kata, domino, sahibba dan seumpama dengannya.

Saya tak suka main anak patung, macam budak-budak perempuan yang lain.

Tapi, saya tak lah begitu mahir dengan catur. Masa itu, takde siapa nak main catur dengan saya. Saya hanya tahu pergerakan asas sahaja.

Bila dah jadi cikgu ini, saya diberikan tugas sebagai pengurus pasukan catur sekolah.

Saya rasa ada lah dalam 6 tahun saya pegang catur ini.

Beberapa tahun kebelakangan ini kejayaan sangat membanggakan saya.

  • Tahun 2016, johan berpasukan lelaki bawah 15 tahun. 
  • Johan lelaki bawah 15 tahun - Khairul Aizzat
  • Ke-3 lelaki bawah 15 tahun - Syakirien
  • Khairul Aizzat dan Syakirien terpilih ke peringkat negeri

Untuk tahun ini, semua murid yang pernah mewakili sekolah tahun lepas, telah berpindah sekolah.

Saya kecut perut 

Panik

Hendak mempertahankan kejuaraan tahun lepas.

Betullah orang kata, hendak mencipta kejayaan itu senang, nak mempertahankannya lebih susah. Huhu

Tapi, alhamdulillah. Kejayaan catur tahun ini lebih manis:
  • Johan berpasukan lelaki bawah 15 tahun
  • Naib Johan berpasukan lelaki bawah 18 tahun
  • Naib Johan individu lelaki bawah 18 tahun - Aiman Zaidi
  • Ke-6 individu lelaki bawah 15 tahun - Uzairi Afendi
  • Aiman Zaidi dan Uzairi Afendi terpilih ke peringkat negeri
  • Pasukan perempuan pun semua ada mata lebih 2.0 daripada 7.0 mata. (sebenarnya nak dapat 0.5 mata pun susah wooo)


Ini adalah beberapa tips kejayaan pasukan catur sekolah:

Jumaat, 28 April 2017

Seminar Kesihatan Mental dan Pencegahan Bunuh Diri

Image result for kementerian kesihatan malaysia
Al-kisahnya, hari ini saya berpeluang menghadiri Seminar Kesihatan Mental dan Pencegahan Bunuh Diri di Hospital Jempol.

Sebenarnya, saya memang suka menghadiri program yang sebegini (yang menambahkan ilmu pengetahuan, bukan menambahkan bebanan kerja) kih kih kih.

Walaupun tajuknya sangat berat, tapi sangat menarik okeh!

Jangan ingat kat hospital ada katil-katil pesakit je, kat sini ada dewan yang osem sejuk giler. Dewan CME namanya.


Ini Dr. Kalsom (maap doktor kalau salah eja)
Ini kali kedua saya jumpa beliau. Kali pertama masa seminar di SMK Batu Kikir.

Info daripada Dr. Kalsom, sesiapa yang berazam nak berhenti merokok, tapi tak tahu macam mana caranya, boleh ke Hospital Jempol. 

Bagi individu yang berkelayakan, anda boleh mendapatkan rawatan percuma. Saya ulang PERCUMA untuk berhenti merokok. (1 orang kosnya RM700) fuhhhh. 

Apakah benda paling best dalam dunia?? Benda percuma maaa

Ini Dr. Nabihah
Beliau terangkan pasal kesihatan mental

Antara kecelaruan mental yang boleh bermula seawal usia remaja:

Rabu, 19 April 2017

Borang Rayuan Permohonan Ke Tingkatan 6 KISAS dan SMAP Labu Tahun 2017

Image result for kolej islam sultan alam shah   Image result for smap labu


Korang berminat tak nak ke tingkatan 6?

Minat?

Minat tak nak masuk ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) atau Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu)?

Mestilah minat kan? Ehem ehem, alhamdulillah ada seorang bekas anak murid saya dapat masuk ke KISAS tahun ini.

Dan, alhamdulillah ada murid saya yang pernah sambung belajar tingkatan 6 di SMAP Labu.

Jadi, atas soalan yang bertalu-talu, hari ini saya update entri tentang permohonan ke Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) dan Sekolah Menengah Agama Persekutuan Labu (SMAP Labu) ini.

Ahad, 2 April 2017

Hadiah Top Komentator Bulan Mac 2017

Yep, tajuk itu betul.

Tak payah gosok mata. Haha!!

Memang tidak diwar-warkan.

Saya saja je nak bagi hadiah.

Hadiahnya ialah berupa sekeping perak/silver cun melecun (edisi terhad) Zodiac Monsters Capricorn.

Untuk tengok dan beli koleksi perak, silver dan dirham saya yang lain, boleh ke entri ini http://akuseorangkaunselor.blogspot.my/2017/03/koleksi-peraksilverdirham-untuk-dijual.html





Isnin, 27 Mac 2017

Bidan Terjun di Majlis Penutupan Program Bina Sahsiah Fardhu Ain (BISAFA)


Ingat tak entri pasal program ini? Kalau tak ingat, boleh baca kat sini.

Semalam, ketika sedang duduk berehat, sambil menonton rancangan Jalan-Jalan Cari Makan (JJCM), saya menerima satu panggilan telefon:

Assalamualaikum cikgu
Waalaikumussalam

Cikgu tengah buat apa?
Tengah tengok tv, ye nak apa?

Cikgu, boleh tak datang majlis penutup Program BISAFA hari ini?
Hah!?? Panggilah orang lain...

Orang lain ada hal cikgu...
Alamak...

Tinggal cikgu je nih
Alaaa, panggil lah orang besar lain, saya nih orang kecik (merujuk kepada jawatan)

Semua tak boleh cikgu
Aiseh, majlis penutup pukul berapa?

Pukul 12.30 tengahari
Sekarang pukul berapa? 

12.15 cikgu
Hah!?? Ko nih Faqih (15 minit je lagi)

Boleh ek cikgu?
Ok, tapi saya tak nak berucap (bidan terjun kan, lagipun ada wakil PPD, kang ada pulak tergagap-gagap)

Terima kasih cikgu.
............................................................
Saya sampai di sekolah dah pukul 12.31 tengahari.

Waktu itu, perasmi Ustaz Ismail (wakil PPD) dah sampai dah. Adoiii.

Jom kita layan gambar sekitar Program BISAFA:




Rabu, 22 Mac 2017

Filem Nil Battey Sannata - Jangan Berhenti Bermimpi

Takde salahnya kalau gagal
Apa yang salah ialah mengaku kalah sebelum mencuba!

Ini adalah petikan Filem Nil Battey Sannata, yang saya tonton minggu lepas secara online.

Jom tengok trailer Filem Nil Battey Sannata:


Filem ini saya tonton secara tak sengaja. Sebenarnya saya tak pernah dengar pun tajuk Filem Nil Battey Sannata ini. Bila baca diskripsi cerita yang agak menarik, saya pun tontonlah.

Yep, memang menarik pun. 

Pengorbanan seorang ibu terhadap anaknya

Well, kena jugak dengan saya (seorang yang lemah Matematik!)

Ok, sesuai di tonton oleh semua golongan usia.

Nak-nak lagi, bagi lepasan SPM, STPM, dan bagi mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. 

Saya berani jamin, tak rugi tengok Filem Nil Battey Sannata ini!

Selasa, 21 Mac 2017

Koleksi Perak/Silver/Dirham Untuk Dijual

Hari ini saya nak jual koleksi perak, silver atau dirham yang ada dalam simpanan saya.

Kalau nak beli, sila whatapps saya di nombor: 0112 098 2764

1. 1 Dirham silver 999 - 59 tahun kemerdekaan Malaysia (Edisi Terhad)




Harga: RM35 (termasuk pos ekspress) 

2. Ayat 1000 Dinar (Edisi Terhad)

  • 1/8 Dinar (999 emas 0.53g)
  • 1 Dirham (999 perak (2.975g)




Harga: RM251 (termasuk pos ekspress)

3. 1 Dirham KGT (Edisi Hari Raya) silver 999




Harga: RM53 (termasuk pos ekspress)

4. Sasanian Drachma Hormazd IV (Edisi Terhad)
  • 4g silver 999
  • Inspired by King Hormazd IV. 




Harga: RM40 (termasuk pos ekspress)

5. Zodiac Monster Series: Capricorn 999 silver (Edisi Terhad)




Harga: RM37 (termasuk pos ekspress) 

Cantikkan? Sesuai untuk dijadikan sebagai hadiah atau sebagai koleksi.

Berminat nak bukak akaun Public Gold? Klik link di sebelah kanan blog ini.

Whatapps saya 0112 098 2764
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...