Selasa, 1 Ogos 2017

Cuci Mata di Showroom Kereta Toyota Altis

Image result for toyota

Assalamualaikum dan hai semua,

Al-kisahnya, siang tadi, saya tolong hantarkan kawan saya ke tempat servis kereta Toyota.

So, kawan saya uruskan keretanya, manakala saya menjamu mata di showroom Toyota

Dalam showroom:

Salesman: Ya, cari apa?
Saya: Altis ada?
Salesman: Ada

Ok, ini bukanlah kali pertama saya masuk showroom ini. Pada awal tahun ini, saya pernah masuk showroom yang sama dengan tshirt, seluar tracksuit dan selipar. Langsung tak dilayannya.

Hari ini pakai baju kurung, dan berkasut tanpa tanda nama, terus layan wehhh!

 Adehh!!

Image result for toyota altis 2017

Saya: Ada promosi ke?
Salesman: Ada rebat RM3000 untuk Altis.
Saya: Oh! (salesman terus membawa saya ke kereta Altis)

Saya: Kereta saya dah habis bayar, tu yang...(tak habis ayat lagi), salesman menghulurkan katalog!

dalam hati saya (amboiii kooo, layanan bukan main baik lagi ye!)

Sebenarnya, saya dah lama mengidam kan kereta  Toyota Camry, tapi sebab Camry mahal sangat, so saya fikir nak ambik Altis.

Salesman membuka satu pintu Altis di bahagian penumpang hadapan. Saya pun jenguk-jenguk lah rekabentuk dalamannya. Dia ada sebut jenis, tapi saya tak ingat. 

Image result for toyota altis 2017

Saya: Berapa ni?
Salesman: RM123900 sahaja (kalau tak silap telinga saya)

Saya: Oh, berapa sebulan?
Salesman: (Terus bergegas mengambil kalkulator!) Lebih kurang RM1200 sebulan

Saya: Berapa tahun tu?
Salesman: 9 tahun

Saya: Hah! Lamanya. Kalau 7 tahun?
Salesman: Kalau 7 tahun RM1500 
Saya: Oh...(sambil dalam hati...mati RM1500 nak cekau mana)

Saya: Mahalnya
Salesman: Kalau macam tu, ambik 9 tahun lah, RM1200 sahaja
Saya: Aiyaa, lama sangat hutang
Salesman: Diam. (Agaknya dia fikir, apalah minah ni, nak beli 7 tahun, bayar bulanan mahal. Suruh ambik 9 tahun lama sangat pulak. Banyak cekadak betul!!)

Kawan saya masuk ke showroom setelah selesai urusan servis keretanya. Salah seorang pekerja di showroom itu, mengenali kawan saya. Jadi, satu showroom tu tahu, kami cikgu!!

Adehh!!

Saya seboleh-bolehnya, tak nak orang tahu saya cikgu kalau saya masuk ke mana-mana showroom. Biarlah orang ingat saya kerja sapu sampah sebab tu saya selalu pakai tshirt, seluar track dan selipar masa masuk showroom.

Boleh dikira dengan jari, showroom mana yang layan saya dengan baik ketika berpakaian sedemikian.

Salesman siap menghulurkan kad nama pada kami berdua.

Saya: Kalau saya nak tolak kereta Proton Saga saya, ambik Altis boleh?
Salesman: Boleh. 

Salesman: Saga tahun berapa?
Saya: Tahun 2009

Salesman: Ok, kita ambik RM9000, campur rebat RM3000, so, you tak payah bayar muka (downpayment) lah
Saya: Wah...(suka nya bila dengar tak payah bayar duit muka)

Kawan: Ha, menarik tu rin, ambik jelah. Bulan-bulan RM1500 je.
Saya: Akak nih!!

Saya: Ok, tokey, nanti saya fikir.

Ok, jom kita fikir:
  • Hutang XXX = RM1500
  • Hutang Altis = RM1500
  • Total             = RM3000
Baiklah, selama 7 tahun akan datang: 
  • saya jangan makan
  • jangan travel sana-sini
  • jangan isi minyak
  • jangan bayar roadtax
  • jangan lain-lain
Adeh!!

Sesungguhnya saya tak sanggup.

So, Altis, tunggu lah 10 tahun akan datang ya.

Kita jangan jadi hamba kereta. Biar kereta jadi hamba kita. Kata-kata dari mentor saya, En. Zulkifli Shafie.

Altis, bye-bye for now! Till we meet again!

Image result for altis
Saya rasa design lama macam ini lagi lawa, comel je lampu bulat-bulat hehe

8 ulasan:

  1. smart memang smart tapi kalau jadi hamba kereta memang ciktom pun tak sanggup..
    ciktom selalu kena tegur dgn sedara dan kawan2 tak nak tukar kereta ke??

    mentang2 i pakai kelisa je..haha....

    kurang2 tak berhutang utk bayar bulan2 kereta..jiwa pun tenang dr loan kereta..hihi

    BalasPadam
  2. isnsyaAllah..ckgu nnti dpt belitu...sian cikgu...nnti ade rezeki belilah^^
    (kadang kadang, sy rase cikgu ni comellah >< )!! XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. haha...of course saya comel!!

      Amin, tq

      Padam
  3. hahaha betol byk benda lg perlu pk sebelum beli kereta.. sy xnk jd hamba hutang

    BalasPadam
  4. Khennn, tak perlulah jadi "bior papa asal bergaya". Takpe kereta lama pun, asal hati banyak senang, makan pakai terurus, time emergency tak perlu nak ketuk rumah orang sebab nak guna duit

    BalasPadam
  5. mahalnya... sy igt kn bwh 100k... kurus kering sy nk byr byk tu tiap2 bln... baik laa beli rumah dgn ansuran sebyk tu kan...

    BalasPadam
  6. Hahaha...bye2 Altis! Akak pun kekadang mmg rasa nak ambik kreta yg lebih lawa, lebih besar, tapi laa...brp jam ja ddk dlm kreta sehari? Lain la kalau kerja mmg memerlukan kita guna kreta2 mewah, kan.... (Seriusly, mmg ada kerja gitu...)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...