Ahad, 22 April 2012

Payung, Kawan Dan Sahabat


Bila hujan kita perlukan payung
Bila tak hujan kita tak perlukan payung

Bila gembira kita kongsikan bersama kawan dan sahabat
Bila sedih kita nak kongsikan dengan kawan tapi kawan  tak mahu dengar, sahabat menjadi pendengar setia

Bila kita meluahkan perasaan tension atau sedih, kawan menambahkan lagi rasa tension atau sedih, sedangkan sahabat mendengar isi yang tersirat dan membuatkan perasaan ringan.

Bila nak belanja makan, kawan terima saja, sahabat fikir, sama ada kita benar-benar ada duit dan tidak menyusahkan untuk belanja.

Bila nak pinjam duit, kawan lari tapi sahabat beri.

Bila ditegur oleh sahabat, dia marah, tapi MALANG bila sahabat dah langsung tak nak tegur (sebab kadang-kadang sahabat pun dah jadi menyampah)

Murid tertinggal payung dalam kereta aku, dan tidak dituntut sehingga ke hari ini. Nampak sangat bila hujan terhegeh-hegeh cari payung. Kadang-kadang tu entah siapa punya pun diambil. Tapi bila tak hujan, payung ditinggal begitu sahaja. 

Kalau kita tak ramai sahabat pun tidak mengapa, asalkan kita menjadi sahabat yang baik. Tak rugi pun kita kalau nama tak termasuk dalam "senarai sahabat" orang ni ke orang tu.


Aku hairan juga ramai ada kawan facebook. Ada beberapa sebab orang ada ramai kawan facebook. Mungkin nak meluaskan empayar perniagaan, atau saja-saja. 

Masing-masing mempunyai pilihan sendiri. Samada nak kawan dengan orang tikam belakang, mengumpat dibelakang (yelah takkan mengumpat di depan kan?), suka masa suka, masa duka "LARI". Kadang-kadang orang dah besar panjang pun salah pilih. Nak tunjukkan nanti kena marah pula. Lihatlah betul-betul, sahabat ini umpama emas di dalam sebakul sampah. Takkan nampak kalau tak diselongkar.

Kita telah dikurniakan akal, jadi pilihlah.

Jangan "masa susah cari, masa senang lupa" macam kes payung tadi.


Aku selalu cuba untuk jadi sahabat yang baik. Tapi kalau ada yang anggap sebaliknya, Allah Maha Mengetahui.

2 ulasan:

  1. If ever there is tomorrow when we're not together.. there is something you must always remember. you are braver than you believe, stronger than you seem, and smarter than you think. but the most important thing is, even if we're apart.. i'll always be with you...

    .Celebrate the happiness that friends are always giving, make every day a holiday and celebrate just living!

    lets go out sometimes kakak.. we need it.. :) cuti sekolah nanti? tgk wani ke..huhu

    BalasPadam
  2. setuju dgn apa yg kau ckp rin. dan aku setuju juga biar kita dulu yg menjadi sahabat yg baik klu nak sahabat2 kita dikalangan org yg baik :)

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...