Rabu, 28 Disember 2011

Tak Perlu Takut Dengan SBPA...

                          

Pada 23 Disember 2011 yang lalu (Jumaat), aku berkesempatan ke SMKA Sheikh Hj. Mohd Said Seremban, untuk menandatangai SBPA. Aku difahamkan semua sekolah Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK) Negeri Sembilan menandatangani perjanjian tersebut di sini. Bagus juga, sebab aku belum pernah ke sekolah ini :)

Kami dijadualkan perlu hadir pukul 2.45 petang. Setelah mendaftarkan diri, kami duduk di bahagian agak hadapan di dalam dewan. Taklimat penuh yang diharapkan tidak kunjung tiba. Hanya beberapa perkara yang disentuh pada awal bicara selepas itu, kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan (mengikut sekolah).

Ada bunyi-bunyi yang tidak puas hati dengan gaji. Itu tak dapat hendak diulas. Kita tak boleh nak puaskan hati semua orang. Bagi aku, dah ada kenaikan gaji pun dah cukup bagus. Ataupun dah bergaji setiap bulan pun dah ok. Berlambak lagi orang diluar sana yang tidak mempunyai pekerjaan tetap. Syukur.

Pilihan umur persaraan? Aku memilih 58 tahun. Kalau boleh hendak 55 tahun. Sebab tak boleh, pilihlah 58 tahun. Hehe. Orang kata jadi guru itu senang, nak nak lagi jadi kaunselor (senang apa, tak payah mengajar). Itu kata orang, realitinya hanya para kaunselor saja yang tahu.

Aku taklah takut dengan SBPA. Kenapa nak takut dengan SBPA? Sebab exit policy ke? Ok, ada pindaan pada SBPA. Sila rujuk sini. Jadual tangga gaji pun ada di sini Insyaallah kalau kita buat kerja dengan betul, tiada masalahnya. 

                                     


Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...