Rabu, 11 Ogos 2010

Apabila Orang Tua Tersenyum...


        Semalam aku pergi buat gambar, eh, salah...macam mana nak buat gambar kan? Bukan, bukan buat gambar tapi pergi basuh gambar...faham tak? Macam ni, aku nak scan gambar pasport yang ada (yang tinggal hanya sekeping sahaja tu) di kedai gambar. Sebab terdesak sangat nak guna dan aku tiada masa nak betul-betul kan tudung untuk ambil gambar yang baru...hemmm.

           Jadi, lagi 5 minit pukul 10 pagi, aku dah sampai di depan bangunan Kiara. Tapi malangnya tutup. Aku terlupa kedai buka pukul 10 pagi. hehe. Setelah bangunan Kiara di buka, aku pun masuklah.

             "Akak mau apa?"
             "Cuci gambar pasport boleh?
             "Boleh, akak mau cepat ke?"
             "Ye"
             "Kalu mau cepat aa, pergi dekat HQ kat depan "tut"
             "Harga berapa?
             "RM17, 4 keping gambar" 
             "Mahalnyer"
             "Biasa aaa kak"

             Dalam perjalanan aku ke HQ tadi, aku ternampak 1 kedai gambar. Lepas parking kereta, aku nak melintas jalan. Waktu itu banyak kereta dan tak memberi peluang sedikit pun nak melintas. Kebetulan, ada 2 orang perempuan Cina pun nak melintas juga. Salah seorangnya, mungkin berusia lebih dari 70 tahun dan seorang lagi sekitar 40-an. 

              Daripada jauh lagi nenek tua itu dah senyum pada aku. Andaian aku, nenek ni senyum kat siapa? aku ke? Aku pun senyum balik. Tiba-tiba dia bercakap sesuatu yang ditujukan pada aku dalam bahasa Cina. Aku tak faham, aku diam sahaja. Anak dia (mungkin yang berusia 40-an itu) cuba membawa maknya melintas jalan, tapi masih tak lepas. 

               Tiba-tiba, nenek tua itu pun memegang tanganku dan mengajak supaya melintas bersama-sama. Aku pun malulah sebab sepatutnya, aku yang bawa dia melintas. Ni terbalik pulak. Adui....(tepuk dahi sendiri) dan akhirnya kami bertiga berjaya melintas jalan.

               Bila dah sampai diseberang jalan, nenek tua itu masih belum melepaskan tangannya, dan ingin aku bersama-sama dia meneruskan jalan. Dengan cara baik, aku tunjuk pada kereta aku, dan dia pun lepaskan tangannya. Sekali lagi dia bercakap dalam bahasa Cina. Aku senyum sahaja.

                 Nenek tua ni senyum sahaja, sangat manis tau senyumannya. Tengok, dia senyum tanpa kira dia bangsa apa dan pada siapa dia senyum. Aku tak tahulah kalau dia rabun, dan tak dapat bezakan orang yang dia lihat. Tapi situasi itu memang memberikan kesan pada aku. Anda pula??? Adakah anda senyum pada bangsa lain?? Adakah anda senyum pada bangsa anda sendiri?? Tolong jawab ye :)


2 ulasan:

  1. terima kasih pada reverie yang sudi memberi komen, tapi malangnya saya ter delete komen itu. harap jangan serik memngomen yer :)

    BalasPadam
  2. Salam ziarah ... sesama kita pun ada yang susah nak senyum. Pernah sekali saya ucapkan salam tapi langsung tak berjawab..siap buat macam tak berselisih dengan sesiapa pun. Sah-sah orang kita tu... aduhaiii

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...